Mijn reis van persoonlijke ontwikkeling en coaching begon toen ik besloot om mijn baard te laten staan. Het was januari 2015. Met mijn baard is mijn Viking geboren. Ik ontmoette een coach die de viking in mij zag en aanwakkerde. Sindsdien dook deze viking steeds vaker op. Al snel ontstond Vikingcoaching. De lange en meer gedetailleerde versie van dit verhaal, is iets om op een later moment te delen. 

Ik identificeer mij met vikingen. Natuurlijk ken ik de verhalen van moord, doodslag en plunderingen. Hier doel ik uiteraard niet op. Welk volk in de geschiedenis had niet, net als de vikingen, een donkere kant? 

Vikingen staan voor mij voor Eenvoud, Eerlijkheid, Echtheid en Eigenwijs. Ze stelden doelen en bewogen hemel en aarde om hun doelen te verwezenlijken. Plunderen was geen doel, maar een middel om je gezin te kunnen onderhouden. Vikingen ontdekten nieuwe werelden doordat zij zochten naar meer vruchtbare grond om zich te kunnen vestigen. 

Bij vikingen denk ik aan authentieke krijgers die zichzelf en hun naasten lief hadden. Zij verdedigden hun waarden met hand en tand. Vikingen konden bijzonder goed navigeren en waren nieuwsgierig naar andere werelden, gewoonten en gebruiken. Zo verbeterden zij zichzelf om met meer succes hun avontuur te vervolgen om zo hun dierbaren het beste leven te geven.

In coaching gebruik ik heel veel metaforen uit de vikingtijd. Er zijn veel paralellen te trekken tussen toen en nu. We kennen de wijsheden uit het Oosten, de wetenschap uit het Westen en het temperament uit het Zuiden, maar het Noorden blijft wat achter. Daar kwamen de Vikingen vandaan. Rustig, vastberaden, betrouwbaar en loyaal… hebben zij enorme veranderingen teweeg gebracht in ons huidige leven. Kijk maar eens naar de diverse succesvolle Scandinavische bedrijven en de overeenkomst in de manier waarop zij hun business aanpakten en de wereld op zijn kop zetten.